От началото на новата 2021г - в северозапада се случи нещо изключително, чакано от десетилетия. Пуснаха нощен влак от гр. Враца до жп. гара Мездра (обслужващ също така селата Руска Бела и Моравица).

Преди време - през годините на икономически растеж, този влак бе много нужен на работници, оставащи до късно на работа във Враца или на младежи решили да отидат на кафе или клуб в областния център.

Влакът също така прави връзка с нощният влак от Мездра за Варна (през Роман, Червен Бряг, Плевен, Левски, Горна Оряховица, Велико Търново*, Търговище, Шумен, Добрич*).

ЖП транспорта си остава най-сигурния транспорт и трън в очите на големите автобусни превозвачи. Трябва да се спомене, също така, че войната по пътищата взима хиляди животи, но за съжаление си остава приоритетно пътуването с МПС от повечето граждани.

Много от пътниците от Мездра и Враца, обаче не знаят за съществуването на този влак, защото няма никъде обявление (както едно време залепваха на входовете на гарите - напечатано на лист хартия).

Преди 20-тина години, когато имаше стотици врачани, лагерници, и др. пътуващи за морето с влак (още не се пътуваше без виза зад граница), се налагаше да идват с автомобил до жп гара Мездра, и да престоят на гарата 4 часа. Дори в онези времена нямаше този удобен влак. За сметка на това имаше нощен влак (пиянски) от Враца за Мездра тръгващ в 3:15ч, в който десетки младежи използваха за прибиране от дискотеките във Враца, и с. Моравица (което село е между Мездра и Враца). Макар да не е за вярване в с. Моравица имаше две дискотеки, запълнени на 100%, благодарение и на нощния влак тогава.