На 27-ми април 1987 г. радетелят за мир Шри Чинмой дава началото на тази глобална инициатива с ясното прозрение, че спортът е мощно средство за изграждане на по-хармоничен и единен свят. Духът на любов, хармония и единство, с който е пропит Пробегът, докосва сърцата на всички участници в него. Горящ Факел на мира преминава от ръка на ръка, от сърце към сърце, от град на град, от страна към страна, от континент на континент, за да предаде мечтите и надеждите в една обща вълна на приятелство и добронамереност на малки и големи, на държавни глави и хора от различни сфери на изява.

С културна програма и церемония по посаждане на Дърво на мира и поставяне на паметна плоча шест училища в град Пловдив ще посрещнат българския отбор на световния Пробег на мира. На 28-ми април учениците от Частно училище „Дружба“ в гр. Пловдив и ОУ „Христо Ботев“ в с. Крумово ще посадят Дърво на хармонията, а на 29-ти април щафетата поемат ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Любен Каравелов“, СОУ „Цар Симеон Велики“, СУ „Св. Паисий Хилендарски“ и ОУ „Стоян Михайловски“ в град Пловдив.

„Мирът е непрестанно растящо дърво“ - казва Шри Чинмой. Така всяко Дърво на мира ще ни напомня, че мирът се корени в земята, но се стреми към небето.

Повече информация относно международната щафета можете да намерите на официалния сайт на Пробега на мира: https://www.peacerun.org/bg/