ЦЕНТРАЛНА ЖП ГАРА

/едни два часа на 15.8.2017/

Гише за предварителна продажба на билети.

- Билет за Мездра и обратно, моля. За 18.10 ч утре в посока Мездра, а обратно към София – на следващия ден, седемнайсети август, в пет сутринта.

- Влакът в пет може и да не върви.

- Но в разписанието го има, проверих и в интернет.

- Това няма значение, казвам ви, че може и да не върви.

- Откъде да разбера със сигурност?

- Питайте на 15-то гише – „Информация“.

Премествам се на гишето. Пред мен стоят две момичета, англоговорящи. Опитват се да обяснят колко билета в каква посока искат, с колко багаж са и т.н. „Информация“-та долавя тук - таме по нещо, ама не съвсем, и дава озадачаващи за момичетата обяснения. След дълги опити за жестомимичен превод и лепене на документи по стъклото, двете момичета се обръщат с умолителни погледи към опашката: някой говори ли английски? Никой не си признава.

- Айде някой ако говори да ги види какво искат бе, да се махат по-бързо – набира скорост един чичакис със сламена шапка и риза на едри квадрати. Под напора на шкембето му третото копче отдолу нагоре моли за милост.

Някой разбутва опашката и сред глъчка недоволстващи се появява тържествено велосипед. Бута го притеснен човечец. Блузата му с цвят на пъпеш яко пуска сок.

- Дай му на тоя билет за колелото, че не може да се оправи! –твърдо пристъпва отстрани тантуреста кака в костюм на служител на БДЖ-то. - За Истанбул пътува.

- Не мога от това гише да му дам, мини на шеснайсто - разправя „Информацията“.

- Айде изкарай един билет де, да го пращам нанякъде, шеснайсто ще затвори секи момент, дванайсе и половина стана – настоява каката. Някак си изкарват билет на турския такова с колелото.

- Ще има ли влак на седемнайсти в пет сутринта от Мездра за София – питам.

- Ще има ми, що да няма - отговаря ми „Информацията“.

- Колежката ви каза, че може и да няма.

- Ами питайте колежката тогава – отговарят ми.

Премествам се отново на гише „Предварителни продажби“. Там стои възрастен мъж с документи и десет лева в ръката. И стои, и стои, и стои…Отвътре две служителки човъркат нещо на компютрите. Стоим си. След десет минути се осмелявам да попитам:

- Проблем ли има някакъв?

- Ами малко по-дълго ще продължи това с моя билет, случаят е малко по-особен – отговаря човечецът. След още пет минути гишето хлопва. Почивка от 12.30 до 13.00ч. Половината документи на човека са вътре, половината – извън гишето.

- Обслужиха ме наполовина – обръща се той с извинителна усмивка към опашката.

След викове на пътници бива отворено съседното гише. Там последните стават първи. Съответно моя милост е в новите последни.

– Жулиета се казвам – представя се на служителката пътничка.

– Как? – не чуват отвътре.

– Жулиета.

– Какво, какво? – вика пак жената зад дебелото стъкло.

– Жулиета, като в „Ромео и Жулиета“ – крещи пътничката.

– Аз пък съм Шекспир – добавя мъжът преди мен. На „Шекспир“ обаче не му издават билет. Тук е гише „Предварителни продажби“. „Предварителни“ значи два дена предварително. А той иска да си купи за довечера…да слиза долу.

– Къде долу? – пита той.

– Ами долу бе, господине, колко „долу“ има според Вас? Разбиха го….

– И аз ли съм за „долу“? – пита слепец, който почуква с бастуна си на опашката. Оказва се, че да.

– Кой ще ме упъти, не знам как да сляза – тревожи се слепият.

– Ей, оттука вляво и надолу – сочи с пръст една жена. Опашката е вперила поглед напред и само напред.

– Айде някой да помогне на човека да се ориентира – приканва майка с дете. Поне днеска малко милост, Богородица е …

– Айде стига и Вие с тая религия бе! – почва да вика „Шекспир“. Аз съм атеист. Жена ми е от Куба. Имам приятели от всички раси и религии. Ама стига сте промивали мозъците на хората! Сега пак се мъчат да пробутат религия в училище. Никакви такива не трябва да се позволяват, само история да учат и това е! - Шекспир е червен и запотен. Опашката се клати и се разделя надве. Едните запълзяват с куфари, чанти и деца към заветното „долу“. Там било пълно с билети и нямало опашка, шушукат.

След мен стои жена, наперена стринка, мирише на „Живанши“. Вносен кец. Връзките вързани педантично, че и подпъхнати с все клуп в предходната връзчена преградка. Хитро.

- Вие закъде пътувате? – пита ме.

- Пътувам, евентуално, за Мездра и обратно – отговарям.

- О, Мездра! Никога не съм била в Мездра. Какво има там?

Какво има там…Айде сега де?

- Ами там е … хм….родена Цеци Красимирова – отговарям й.

- А! – зяпва жената. Оная с куршума.. Ооо, не знаех..

- Един билет отиване и връщане за…- опитвам се да…

- Съжалявам, затваряме от 13.00 до 13.30 ч за почивка. Отидете на следващото гише.

Ех, ама започвам да се ядосвам вече. Добре че насреща се задава свещеник. Припомня ми, че днес е празник Богородичен. Че не бива да се гневим. Че трябва да сме благодарни и да прощаваме. ..Колко е човешкият живот – билетче в една посока. Щрак с перфоратора..

- Честит празник, отче – поздравявам го и понечвам да му целуна ръката.

- Честит празник, жива и здрава бъди. Но ръка недей да ми целуваш. С цигара съм. А и пих две ракии, да ме прости Господ. Мой приятел си отиде днес, голям приятел. Какъв шегобиец беше.. голям майтапчия. И да вземе точно днес на погребението котакът му да си пъхне главата в една консервена кутия. Вървя аз със катафалката, а котката - отпреде, тича, мяучи, размахва консервената кутия и я таралянка по улицата…Така ни разсмя Павлето и от оня свят…

Стискам билета в ръка и ги обичам. Ако прекараш с някого в затворено помещение две нощи, почваш да го понасяш и даже може да го обикнеш, казват. Ако прекараш с някого на опашка на Централна гара едни два часа - …

Източник: Facebook