Много столичани и гости на Мездра, които за пръв път посещават града и навлязат с автомобил в централната градска част - остават неприятно изненадани.

Когато влязат по погрешка в дясното платно на ул. "Христо Ботев", под градската алея, вместо да направят движение на кръговото – влизат в т.н. платена зона за паркиране. Няма как да подкарат назад след това. Нямат и никакъв друг изход, защото подходът към улица "Иван Вазов" е ограничен за преминаване за МПС-та. Единственият начин е да преминат през пропусквателният пункт, на който трябва да заплатят един лев. Така без да са паркирали, без да са желали дори да влизат в тази зона, от тях се иска да бъдат таксувани за услуга, която не са ползвали. Огорчението на хора попаднали в подобна ситуация е огромно, не заради единия лев, а заради отношението и чувството, че умишлено са вкарани в заблуждение. Още повече, че на самия вход на заблуждаващата улица, би било добре да има информационна предупредителна табела – каквато няма.

Тези хора, които условно ако наречем „софиянци” - за да посетят град Мездра или са дошли да посетят крепостта "Калето" или при роднини. Ако останат при роднини, много е вероятно да похарчат за престоя си една стотачка в някое квартално магазинче. Това на микро ниво са големи преки чуждестранни инвестиции (външни пари похарчени и оставени в града). Някои магазинчета разчитат на това, колко пари ще изпратят или ще похарчат „софиянците” в предпочивните и почивните дни в Мездра.