Телеграма на БДЖ от средата на ноември гласи следното:

На вниманието на всички пътници и служители!

От 30.11.2019 г. /Събота/ се прекратява издаване на билети във влаковете от превозните бригади, от гари и спирки издаващи билети от новата on-line система! Пътниците качили се без превозни документи, ще бъдат таксувани на влакови /по-високи (с глоба)/ цени, без право на ползване на намаление!

При технически проблеми с новата on-line система, пътниците ще бъдат уведомявани, в същото време диспечери пътнически превози ще издават заповеди за уреждане на пътниците без санкции /както в момента/.

Доскоро железницата имаше по-облекчен режим на билето-издаване, при който, например закъснял пътник, качващ се в последния момент - можеше да си купи билет във влака на същата цена. Но с това облекчаване (въведено декември 2017г), някои пътници спекулираха, и умишлено не си купуваха билети или си купуваха, за много по-кратък маршрут вътре от кондуктора.

Така минималната цена, която пътник ще трябва да плати ако е без билет от Мездра до София ще бъде поне 8лв (независимо дали ползва намаление или не), а за влакът от Мездра до Враца цената няма да е по-малка от 5 лв.

С тези мерки железницата цели да засили контрола и затягане на приходната си част.