Фестивалът „Дани банице” се организира за 12-ти път в китния сръбски град от Общината на Бела Паланка и туристическата организация в града. В тридневната програма на фестивала освен местните кулинари ще се включат и представители на три български общини - Враца, Ловеч и Троян.

Авторитетно жури, председателствано от Йован Вукелич от Националната Асоциация на майстор-готвачите на Сърбия и Иван Звездев майстор шеф готвач от България ще оценяват над 900-те баници, които ще участват в конкурса, под звуците на над 30 танцови състава от България и Сърбия. Тази година ще участват и представители на посолствата и техните деца от Канада, Индия, Гана, Иран, Австралия, Китай, Босна, Турция и др.

Столичани пък, като най-хитри ще пропуснат официалната част, и ще се включат директно във веселията на съботната вечер. За тях фирмите за групово пазаруване организират екскурзии от София срещу 22 лв на човек в която се включва освен път, посещение на награждаването и веселията и концерт след награждаването на сръбската звезда Зорица Брунцлик в амфитеатъра на Бела Паланка на 12.08 от 22:00ч. (вход 2 евро). Очакват се около 5000 българи да посетят събитието, както всяка година, и отново ако се задръсти границата с автобуси, да се поведе право хоро на ГКПП Калотина.

За транспорт до Бела Паланка има удобен влак от гара Мездра на 9:40 ч., в събота 12 август, след това с прикачване на София в 12:45 ч., и пристига в Бела Паланка в 17:00 ч. Следва цяла нощ купон в ресторантите и кафаните. Влакът обратно за Мездра след това е в 08:55 ч. на сутринта. Еднопосочната цена е около 20 лв. и се пътува само с лична карта.

Официално новините могат да бъдат следени на следната фейсбук страница: https://web.facebook.com/turistickaorganizacija.be...