Кметът на Люти брод Иван Коцев припомни историческите факти, според които последните гърмежи срещу турското робство са изстреляни от местността "Рашов дол". Ботевата чета решава да премине река Искър при селото и оттам да поеме дебрите на Стара планина.

С първите лъчи на утрото на 3 юни 1876 г. въстаниците, които минали близо до природния феномен "Ритлите", смятали все още, че могат да намерят спасителния брод към Свободата. След неравен бой загиват 12 четници, начело с Георги Апостолов - един от помощниците на Христо Ботев. Така с горещата си кръв на "Рашов дол" те отбелязват епилога на Ботевата епопея, завършека на една героична летопис.

"Днес ние мълчаливо пристъпваме към Рашов дол, към това свещено място и със своето мълчание тръгваме към онова героично време. Този път ни е необходим за нашата съвет, за нашето достойнство на българи, за нашето родолюбие. За тази епопея, за нейните предтечи и апостоли, за падналите в бой за свобода, ние свеждаме чела в знак на почит. Техния подвиг и прекрасни дела ще живеят в съзнанието на народа ни и идните поколения като пример, защото "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира". Слава на борците, отдали живота си за свободата на нашия народ, за прослава на нашата родина!”, каза в словото си Иван Коцев.

Панихида в памет на загиналите четници отслужи отец Тома Ангелов.

Женският народен хор към НЧ "Колката” - Люти брод с музикален ръководител Кръстьо Стефанов и младежи от населеното място възпяха подвига на падалите за свободата на България чрез богата музикална и рецитаторска програма.

Кулминация в програмата бе историческата възстановка на последната битка на Ботевите четници, която по традиция се провежда десетилетия наред в местността "Рашов дол".