По време на престоя членове на Националния съюз „Единение“ с председател доц. д-р инж. полк. Георги Маринов направиха възстановка на историческите събития от 1908 година, когато Княз Фердинанд I провъзгласява Независимостта на България в Търново. С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор тридесет години по-рано, а българският княз приема титлата „цар“.

Полковник Маринов сподели за MediaNews какви са емоциите у него всеки път, когато се превъплъти в образа на княз Фердинанд.

„Емоциите са приповдигнати. На този ден, преди 115 години, България е обявила своята независимост, макар и условна. За съжаление, ние винаги сме били зависими, но това е един светъл празник за България. Нещо, което народът е очаквал 30 години след Освобождението от турско робство“.

Атрактивното пътуване бе организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод Деня на Независимостта и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.