Програмата включваше изпълнение на Женския народен хор при Читалище „Колката“, Вокална група към Центъра за подкрепа за личностно развитие в Мездра - „Детски свят“, с ръководител Анета Петкова, и Средношколски танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ – Мездра с художествен ръководител Владислав Петров.

Кръстинка Караджова рецитира стихотворението „Песен за Ботев“, а Сияна Стоянова изпълни песента „Дъжд вали като из ведро“.

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Нека в този светъл ден отворим сърцата си и се насладим на всичко, направено дотук. Нека изпитаме радостта да бъдем едно цяло, една общност, която милее за родния край, знае как да се грижи за развитието си и не се колебае да вложи всичките си способности – воля, труд и постоянство, за да пребъде“, каза в речта си кметският наместник на село Люти брод – Иван Коцев.

Слово произнесе и кметът на Община Мездра - Иван Аспарухов.

„Тъжна, но и величествена дата, защото тези хора, които дадоха живота си знаеха, че края е ясен, но те начертаха пътя, по който ние трябва да продължим и вече 147 години си вадим уроци от тази саможертва“.

Поднесени бяха цветя от името на Община Мездра и Кметство Люти брод.