Походници ще се съберат от цяла България - познати и непознати, и ще се радват на красотите на нашата родина - в случая връх Издремец (недалече от гара Бов). Те не гонят рекорди, важно за тях е удоволствието от изгрева, от залеза, от въздуха, от звездите на една ръка разстояние! И приятелствата, които остават след всеки поход.

За много от пътуващите хора във влаковете от Мездра за София те са познати с лъчезарното си излъчване. Те са от фейсбук организацията "На планина с Иван”. Организаторът на походите е опитният планинар Иван Коцев, под чието ръководство, дори и неопитни планинари, биха се чувствали сигурни.

Пътуващите с влак от столицата ще се съберат на входа на Централна гара София в 8:00 часа на 31 март (събота), за да си закупят билети за влака, който тръгва в 8:20 часа. до гара Бов (билетът отиване и връщане е 5.40 лв.)

В Ден 1 програмата започва с "Усмихнете се на Слънчицето!”

Групата тръгва в 10:00 часа от гара Бов с усещане за полет сред ухание на нарциси и цъфнали плодни дръвчета. Покрай живописните каскадни водопади на река Бовска и сред дивни пролетни цветенца на места все още сгушени в снежни преспи, походниците ще стигнат до 80-метровия водопад в местността "Камико" край село Бов. Който желае може да се освежи в животворните му пръски. Природолюбителите ще видят и скалните образувания "Комините". Там се предвижда почивка около 4 часа с хапване от запасите от раницата, която всеки трябва да си носи

С песен и с усмивки родолюбците ще продължат по полегата пътека с приказни пейзажи на Искърското дефиле и Стара планина. Ще минат край две планински езера с диви патици и, неусетно ще стигнат до малинака и хижа "Тръстеная", която се намира в северното подножие на връх Издремец, на 1130 м н. в. Там ще се настанят се в хижата. Туристическата кухня предлага мекици, пържени филийки, палачинки, малиново сладко, чорби, скара... и бисквитена торта с крем. Ще се накладе огнище за сплотяване и споделяне на благи думи под звездите на чаша малиново винце...

Ден 2 предвижда още сутринта по изгрев с желаещо-издръжливо-бързоходните туристи, групата да се изкачи на връх Издремец за около 3 часа. Върхът е висок 1493 м и виждайки пейзажа наоколо, походниците ще усетят настъпилото пролетно равноденствие.

Щастливи всички ще се връщат покрай био ферма "Чемерник" и там не е за изпускане възможността да се опита от млякото и сиренето местно производство. Тези, които няма да се качват на върха, ще имат лежерна разходка до биофермата и яко зареждане с вкусните им продукти. Щe се срещнат с кравички, теленца, прасенца, овце, коне...

В хижата ще се обядва и след това групата тръгва край езерата към село Бов. Ще се мине покрай оцелялата през вековете чешма "Чичеро" и оброчен кръст "Св. Дух", покрай останките от воденица и останки от манастира "Св. Архангел Михаил". По поречието на река Трескавец и защитена местност "Трескавец" групата ще пристигне на гара Бов и весело ще се качи на влакчето за София или в друга посока - влак за София има в 16:49 ч. и 18:11 ч.

Нужно е участниците да са с добра планинска екипировка - планински обувки, яке, щеки, шапки, ръкавици, гети.

Всеки походник, заплаща определена сумата от 30 лв. за екскурзоводското обслужване и организация, 12 лв. за нощувката и 3 лв. за застраховка - срещу което получава невероятно изживяване.

Програмата, както и информация за записването, могат да се получат в официалната страница на организацията: https://web.facebook.com/НА-ПЛАНИНА-С-ИВАН-1068907...

Или на фейсбук събитието: https://web.facebook.com/events/215725922338310/