Велосипедисти от София споделиха в началото на септември в социалните мрежи снимка с поругана входна скулптура на входа на град Мездра (монументът е от масивен камък и е много ценен, както откъм материална стойност, така и от морална гледна точка). След това на излизане от града, със същия спрей са задраскали името на Враца на пътната табела, указваща в коя посока е областният център, намираща се на 10 метра от поруганата скулптура. Каменният монумент не е просто опознавателен знак за Мездра, а е символ на традициите на града в каменоделието и богатата история.

Най-вероятно става на въпрос за организирана група от отрепки, които не са нито от Мездра, нито от Враца (защото са задраскали имената на градовете Мездра и Враца, а други имена от пътната табела не са задраскани). Възможно е и да са комплексари именно от Мездра и Враца, и по този начин да си отмъщават по техен си начин, на обществото, в което не са се вписали като отрепки.

Също в началото на септември, когато е станал този вандалски акт, на друго свято място - Витиня, със същия цвят спрей се появяват подобни простащини, но благодарение на патриоти от организацията "Сини инициативи” много бързо са заличени с българското знаме върху тях.

Другото сигурно нещо е, че те със сигурност са влизали в гр. Мездра с автомобил, защото надрасканата табела за Враца се намира в еднопосочно движение на излизане от Мездра. За да управляват кола, значи са пълнолетни, което говори, че това не е просто детска игра, а обмислена атака срещу гражданството на Мездра. Тази измет на обществото може да направи това само по тъмно, на скришно, както страхливците правят - забивайки нож в гърба, но трябва да знаят едно: Вече прекалиха и със сигурност вече някой ги търси и издирва!