Нова мания набира скорост в гр. Мездра. Става дума за т.нар. печене на пържоли върху нагорещен камък. Хобито се практикува най-вече около водоемите: Върбешки язовир или река Искър.
Рецептата, която практикуват мездренчани е следната:
За целта те намират плосък камък, или друг подобен с голяма плоскост. Остъргва се камъка с желязна четка и се измива старателно, за да няма песъчинки. Пали се огън и като се разгори хубаво, се поставя камъка в огъня, за да се нагрее много добре, докато дървата изгорят и остане жар, която се слага под него. Измита се пепелта с метличка (обикновено импровизирана от клоните на някое дърво) и с помощта на метличка или четка се намазва обилно със зехтин или натурално масло. Посоляват се пържолите и се печат. След като са готови, се поръсват с черен пипер и кимион. Освен месото за гарнитура се изпичат нарязани на кръгчета картофи, цели чушки, чесън или каквото се има под ръка.