Картите за пътуване с намаление, които са поименни и се ползват от голяма част от клиентите на БДЖ, подлежат на еднократна регистрация в новата онлайн система за билетоиздаване в системата на "Българските държавни железници", която се въвежда от месец февруари поетапно в цялата страна.

Регистрацията се прави на самото гише. Тя е задължителна, безплатна, еднократна и важи до изтичане на картата за намаление, но отнема около 3 минути. Ето защо пътниците с нерегистрирани в системата на БДЖ карти за намаление трябва да се явят на гишетата за билети малко по-рано, а не в последния момент преди тръгването на влака. Новоиздадените карти не подлежат на такава регистрация, защото ще бъдат регистрирани при самото им издаване.

Това ще позволи на БДЖ да знае поименно огромна част от пътниците, които пътуват. Железницата винаги е била част от националната сигурност на Република България. Тези данни може би ще могат да бъдат изисквани от полицията и/или прокуратурата за разследване на тежки престъпления, издирване на лица и др.

Системата на руските държавни железници, например, е въвела подобни поименни пътувания доста преди нас. Там дори стигат доста по-далече. Железниците поддържат т. нар. списък с агресивни пасажери - на които не им се забранява да пътуват, но публично ги порицават и се предупреждават другите пасажери, че във влака има агресивен пътник, и дали желаят да се преместят. Друг списък в Русия е т. нар. списък с лица, за които се предполага, че са представляват угроза за националната сигурност на страната, като се следят техните необичайни пътувания.

Същевременно в Русия, Белгия и Франция билетопродавачите са инструктирани, ако забележат съмнителен пътник - бил той бежанец, мигрант или друг. криещ потенциален риск, неофициално да го въведат с определен код в системата на железниците, с което автоматично докладват на службите за сигурност.

Всички мерки, които ще доведат до по-голяма сигурност на пътниците, трябва да бъдат приветствани, особено в днешния свят, в който заплахи дебнат отвсякъде!