На редовната сесия на Общинския съвет, която се проведе на 25 май, реализирането на този проект беше подкрепено от 17 от присъстващите в залата 20 съветници. "За" тогава гласуваха всички съветници от БСП, АБВ и "Народен съюз", както и трима от ГЕРБ. Сред тях бяха 7-те съветници от левицата - Катя Йотова, Венелин Кръстев, Гергана Петрова, Наталия Цветкова, Ангел Йорданов, Данаил Димитров и д-р Митка Лечева.

Само 20-на дни по-късно обаче социалистите в местния парламент демонстрираха коренно противоположна позиция. На извънредното заседание на Общинския съвет, състояло се на 19 юни, четирима от представителите на БСП отново гласуваха "за", но този път за отмяна на оспореното от областния управител решение.

"За" това предложение, което в крайна сметка не беше прието, гласуваха съветниците от групата на социалистическата партия Наталия Цветкова, Данаил Димитров, Ангел Йорданов и Венелин Кръстев, както и още трима съветници - Надежда Йорданова от ГЕРБ и двамата съветници от "Либерален алианс". Една от съветничките от БСП - Катя Йотова, гласува "Въздържал се", а д-р Митка Лечева не гласува. Седмата съветничка от левицата - Гергана Петрова, не присъстваше на сесията.

Оказа се, че коренната промяна в позицията на БСП по отношение на проекта на "Роял" ООД за изграждане на лятно кино има своето логично обяснение. Без съмнение под давление на кмета на общината Генади Събков, който от самото начало се обяви против реализирането на това инвестиционно намерение, три дни преди извънредното заседание на местния парламент, на 16 юни (петък), е проведено съвместно заседание на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП - Мездра и на групата съветници от социалистическата партия. На него е взето решение "на 19.06.2017 г. на извънредното заседание на Общински съвет - Мездра съветниците от групата на БСП да гласуват „ПРОТИВ” отдаването на публична общинска собственост по предложението на Вероника Захариева.”

"Настоящото решение се издава в 8 еднотипни екземпляра, по един за всеки съветник и едни за архива на ОбС на БСП - Мездра”, пише още в документа, подписан от председателя на ОбС на БСП - Мездра д-р Илиана Михайлова.

Въпреки тази партийна директива, която е показателна как се вземат решенията в средите на столетницата, двама от съветниците не се съобразиха с това решение и имаха доблестта да гласуват по съвест, за което, най-вероятно, ще бъдат изправени на "другарски съд".

Поставени в абсурдната ситуация да гласуват с "извити ръце", останалите четирима съветници от БСП, присъстващи на сесията, бяха принудени - по една и или друга причина - да променят своето мнение, оставяйки верни на партийната дисциплина.

Това, разбира се, не е изолиран случай. Но той показва как го правят социалистите. Решенията "за" или "против" да се гласува се вземат не в заседателната зала на Общинския съвет, а на долния етаж, където от години се помещава местната централа на БСП.