На територията на община Криводол има 19 язовира, два от които са под прокурорско наблюдение. Това са яз. “Лесура“ и яз. “Мътница“. По време на срещата Георги Младенов запозна присъстващите с перспективите и възможностите по отношение на малките язовири в община Криводол. Обсъдена бе стартиралата процедура по изготвяне на проект за ремонт на яз. “Лесура“ и течащия ремонт на яз. “Мътница“.

Областният управител Момчил Младенов припомни, че предвид каскадното разположение на язовирите във Врачанско, е издал заповед при контролирано изпускане на водни маси от язовири в област Враца,по време на преминаване на високи вълни, при аварийни условия или при извършване на ремонтни работи собственикът или ползвателят на същите задължително да уведомява съответните общински администрации по поречието, ГД „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ - ДАМТН, Областна администрация - Враца, Басейнова дирекция „Дунавски район“ - Плевен и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Враца.

Направено бе предложение за закупуване на 3."потапящи помпи“, които при необходимост да се използват за регулиране обемите на водните съоръжения в областта.

Вчера областният управител Момчил Младенов се срещна и със заместник-кмета на Община Враца Мария Попова, инж.Христос Мингас - гл.експерт „ВиК“ в Община Враца и Ивайло Тошев-гл.експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка“ в Община Враца. На срещата стана ясно, че на територията на Община Враца има 6 язовира, които са под наблюдението на Прокуратурата на Република България. Това са: яз.“Лиляче“, яз.“Девене“, яз.“Три Кладенци“, яз.“Влашки дол“, яз.“Мраморчица“ и яз.“Омарски геран“. Георги Младенов припомни издадените от ДАМТН предписания към водните съоръжения и сроковете за изпълнението им, а от общинското ръководство докладваха за извършените дейности съгласно указанията.

Тристранните работни срещи между областния управител, кмета на съответната община в област Враца и представител на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ към ДАМТН ще продължат до 05.04. 2017г. Темите, които се обсъждат са свързани с подобряване на координацията между институциите и длъжностните лица; техническото и експлоатационно състояние на язовирите общинска собственост към момента; контролът върху поддържане на предписаните водни количества и редът за изпускане на водни маси от тях, особено при каскадно разположените; предстоящите пролетни проверки на междуведомствената комисия по чл. 138а, ал. 3 от Закона за водите.