В момента проучването продължава на Обект 4, чиято площ е над 20 декара. То отново се ръководи от археолога Георги Ганецовски - директор на Регионалния исторически музей във Враца и неговите заместници археолозите д-р Вивиан Митева и Петя Аспарухова от Историческия музей в Монтана.

Съвсем в началото екипът попадна на много интересен бронзов пръстен, който на пръв поглед дава индикация за пръстен печат с монограма на Христос, поясни Ганецовски.

„Индикациите са за два периода – османски и тракийски, ранножелязната епоха. Тъй като сме едва в началото на разкопките е още трудно да се каже на базата на керамичния материал, които сме извадили“, сподели още той.

В спасителните разкопки участват археолози от различни райони на страната, най-вече от София. Правят се геофизични проучвания с геомагнитен радар, който дава картина за разположението на определени структури. Част от обекта, който подлежи на изследване е с нарушена структура от работата на машините по изграждането на новото трасе. Това е и предпоставка голяма част от евентуалните находки да са вече разрушени и да останат неоткрити, сподели археологът Емил Ванков от Видин.

Екипът предстои да работи повече от три месеца по спасителните разкопки край село Дърманци, като през зимата ще прекъснат временно.