Спасителните разкопки край Дърманци разкриха следи от четири епохи

„Цялото пространство тук е археология поне от четири епохи. Желязната епоха и животът на траките са най-много застъпени. Намерихме отлично запазен цял кухненски съд от ранножелязната епоха. Интересно е, че се натъкнахме и на подземни огнища, т.нар. „есхари“. Те са характерни предимно за Южна България и тук, в този район беше непознато това съоръжение. Подобни разкопки ни дават основание да смятаме, че имаме много сериозен принос за историческото познание в този период на разцвета на тракийската цивилизация и именно за нашия регион – Северна и Северозападна България“, разказва Георги Ганецовски.

Участъкът край село Дърманци беше изследван на три етапа, като цялостното проучване и откритията обогатиха археологическата карта на България.

Новооткритите тайни при спасителите разкопки край село Дърманци, община Мездра

Археолозите са открили в една от ямите предмети, които Ганецовски определи като съкровище, но не от злато, а от керамика. Една от пластиките е оформена като диск и според тях символизира слънце, светлина, вечност, живот. Друга пък е оформена като типичните изрязвания на дъбов лист. Дъбът е известен с своята вековност, дълголетие.

Още едно откритие в праисторическите периоди изненада археолозите. Пластиката се нарича лабрета. Тя има оформени два израстъка и символизира мъжкото и женското начало – представя идеята за плодородието. Тълкуването на предмета може да е и на беотийски щит или двойна брадва. Не са намирали подобно нещо до момента.

„Тепърва ще им търсим символиката, но се получава невероятен разказ, който след края на разкопките ще положим усилия да разчетем детайлно. Ще пресъздадем това, което хората живеещи тук са вложили“, каза още директорът на Регионалния исторически музей, Враца.

Обектът ще бъде освободен от екипа археолози още през тази седмица, поясни Георги Ганецовски.

Всички открити вкопани структури са заснети триизмерно от археолозите, а цялата натрупана информация ще даде възможност те да бъдат реконструирани. В резултат на извършените геофизични измервания ще бъдат съставени карти или профили, отразяващи разпределението на площта и обектите. Ценните находки и обекти ще бъдат изложени в Историческия музей във Враца след тяхното изследване и анализиране.