„Народ, който не помни историята си, е обречен да я повтаря”.

С тази мисъл започва в предговора на книгата посланието на автора Николай Николов. Това е и препратката към цялостното съдържание творбата, която ненатрапчиво кара читателя не просто да прочете написаното, но и да вникне в мъдростта на неписаните завети на предците, но и да не забравя и пази своята родова памет.

Обемистият труд е събран в близо 450 страници, богато илюстрирани със снимков материал. Книгата включва три части – „История на село Типченица от създаването му до 1944 г.”, „История на селото за периода 1944 – 1989 г” и „ Типченица след началото на политическите промени праз 1989 г.”. както и краеведски очерци за четири известни типченски родове.

За идеята и реализирането ѝ Николай Николов разказа, че тя се е зародила отпреди около 20 години, но чак през 2012, заедно със съдействието на Читалището и кметството, е започнал да събира материалите. За първата част особен принос има оставеното писано наследство на двама типченци, и най-вече от Иван Йончев. Останалите материали е събирал от Държавния архив Враца, Военния архив във Велико Търново, разкази и спомени на типченци.

Николай Николов сподели, че: „Който прочете книгата, ще разбере, че тя е едно послание. Послание, към всички, които идват след нас, че не трябва да забравяме миналото, независимо от грешките, от лутанията, от заблудите. И най-важното, което не трябва да забравяме, е, че трябва да бъдем оптимисти, че трябва винаги да живеем с някаква надежда”.

Своите впечатления за книгата направи и председателят на Краеведското дружество в Мездра - Мирослав Гетов, който сподели, че е изключително радостен, тъй като неговите родови корени по бащина линия са от Типченица.

„Типченица заслужава да има своята писмена история, тъй като това село, наред с други села като Царевец, Долна Кремена и други, винаги е било едно от най-будните села в нашия край. Не случайно именно в Типченица е построена една от първите църкви, не случайно в Типченица е създадено едно от първите читалища в Искърския край, не случайно тук е създадена и първата потребителска кооперация през 1907 година”.

Премиерата на книгата уважиха местни творци, краеведи, читалищни дейци и потомствени типченци. Организатори на културното събитие бяха Община Мездра, Краеведско дружество и Литературен клуб ‚Христо Ботев“ при НЧ „Просвета 1925“.