Това е четвъртата поетична книга на Рени Митева, след „Думи в подмолите на душата“ (2003 г.), „Зелени залези“ (2019 г.) и „Две весели приказки“ (2020 г.). Тя е издадена с финансовата подкрепа на Община Мездра и излиза от печат под щемпела на издателство „Медиа груп“ - Враца. Редактор на книгата е Николай Ненов. Илюстрациите са дело на нейната ученичка и художничка Ана Николова.

Книгата е посветена на дълго чакания племенник на поетесата Никола Стоянов. „Той носи най-прекрасното име на света - името на моя дядо Никола Стоянов“, споделя Рени Митева.

Светла Дамяновска - председател на Литературен клуб „Христо Ботев“ представи накратко всичките 34 стихотворни творби.

„Всички откъси могат да бъдат обединени в един дълъг и познавателен за съвременните деца текст, но някои от тях могат да се възприемат и по отделно. Спрях се на всеки един от тях, защото искам да изброя многобройните теми и сюжети в дългата детска поема, която има не само литературна, но и етнографска стойност, подчерта Дамяновска.

„Държим в ръцете си книга, която може едновременно да ни радва, трогва, успокоява и предизвиква с характерния си говор. Това е книга за деца от 9 до 99-годишна възраст“, каза редакторът на книгата Николай Ненов по повод нейното представяне. Пред нас се отваря един позабравен, но мил, първичен, девствен и архаичен свят, в който всеки ще намери по нещо за себе си.“

Рецензия за „Копривени въженца“ представи и дългогодишната преподавателка по български език и литература Христинка Иванова. Своите впечатления от творческата си работа с Рени Митева споделиха издателят на книгата Иво Йорданов и Калин Младенов, чието дело е предпечатната подготовка.

Гергана Кръстева и Кристина Иванова от Клуб „Умението да говорим пред публика” при СУ „Иван Вазов” прочетоха два избрани откъса от книгата - главите „На гости” и „Гонитба”, а самата авторка представи на присъстващите откъса „Кошници“.

За финал авторката получи поздравления и цветя от своите колеги, близки и приятели. В знак на признателност Рени Митева подари на почитателите си от различни поколения по един екземпляр от „Копривени въженца“ с автограф.