След поредицата художествено-документални филми, пет от които посветени само на Христо Ботев, за Васил Левски, Иван Вазов, Софроний Врачански, Райна Княгиня и други. Искрен Красимиров посяга и към перото, за да потърси отговори на задаваните под сурдинка близо век и половина въпроси кой, как и при какви обстоятелства е убил войводата Христо Ботев.

Искрен изрази своето задоволство, че има прекрасната възможност да представи своята книга в родния си град Мездра.

В книгата си Искрен дава отговор на въпроса – кой уби Ботев? Идеята за написването ѝ са направените филми за Войводата, познати вече в цялата страна от Уроците по родолюбие от Проекта „Незабравима България”. Този „обърнат” сценарий – от филма към книгата, също е едно новаторско решение.

"Разследвайки събитията около смъртта на Ботев, обаче става ясно, че не само Войводата е убит…Оказва се, че Ботев е само една от поредицата цели шест жертви, защото още петима четници, и то важни четници от щаба, загиват при сходни обстоятелства – при лоша видимост, от единичен изстрел, при липса на бойни действия и загиват само в присъствието на четирима души, които авторът нарича заговорници, клетвопрестъпници и мародери – Никола Обретенов, Георги Апостолов, Сава Пенев и Димитър Тодоров – Димитрото", разказа авторът на книгата.

В книгата са проследени факти и събития още преди смъртта на Войводата, които дават отговор на премълчавани истини за не толкова романтичните представи за подготовката и неизбухването на въстанието от 1876 във Врачанския революционен окръг.

Авторът разкри, че е използвал редица свидетелства, между които и на самите заговорници. Именно върху тях се е фокусирал, тъй като е открил множество противоречиви „спомени” на „очевидците”.

В заключение Искрен подсказа в аванс, че вече работи по втората си книга, в която ще търси отговор на въпроса Кой предаде Левски?

Очевидно разбунил духовете, Красимиров с охота отговаряше на десетките въпроси, с които го засипаха присъстващите. Накрая всички с огромен интерес се сдобиха с книга и с автограф от автора.