"В последните две години като народен представител от областта получавах сериозна подкрепа от страна на министрите в правителството за проблеми в региона“, заяви Петя Аврамова. "Три основни мерки ще помогнат, за да намалим безработицата и да увеличим доходите в област Враца. Първо трябва да бъде изграден четирилентовия път Мездра - Ботевград, за да могат инвеститорите да имат добър достъп до областта ни. Втората стъпка е заедно с бизнеса и местната власт да се преборим в областния град да бъде изградена икономическа зона, по подобие на икономическа зона "Тракия“, каза водачът на листата на ГЕРБ.

Аврамова припомни, че в програмата на партията е заложено обособяването на три икономически зони в Северна България, като те ще бъдат подкрепени от държавата с изграждане на съпътстваща инфраструктура.

"Третият важен фактор, който е основен приоритет в програмата на ГЕРБ, е образованието“, каза Петя Аврамова. Трябва да се обърне особено внимание на професионалното образование, обърнато към нуждите на бизнеса, за да има подготвени кадри. Приетият вече Закон за училищното и предучилищното образование регламентира и развитието на дуалното обучение, като през изминалата година, във Враца са стартирали две паралелки, а в настоящия държавен план-прием те вече са 10.5, припомни Аврамова. Двойно увеличение на учителските заплати до края на нов четиригодишен мандат, усъвършенстване на системата на делегираните бюджети и преразглеждане на държавните образователни стандарти, за да бъде намалена бумащината, са част от мерките, които предвижда ГЕРБ в сферата на образованието.

Спорен е ефектът от предлагания от БСП фонд "Индустрия“, според Петя Аврамова. Тя изтъкна, че неясните критерии, по които фонда би отпускал финансиране, са предпоставка за корупционни практики. "В същото време Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ разполага с много по-голям обем средства, има ясни критерии, включително допълнителни точки за предприятията в Северозападна България и бизнеса вече се възползва от нея. Отзивите, които чувам са много положителни“, каза водачът на листата на ГЕРБ.

"Разликата между лявото мислене на БСП и дясното на ГЕРБ е, че нашата основна цел не е да увеличаваме помощите на хората, ние искаме те да имат работа и високо заплащане, не помощи от държавата“, категорична бе Петя Аврамова.

Тя постави пред водача на БСП въпроса за спасяването на МБАЛ "Христо Ботев“, която под управлението на кадър от левицата натрупа задължения от близо 12 млн. лв. От няколко месеца ръководството на болницата е сменено и се полагат усилия, за да бъде стабилизирано здравното заведение. "Полагаме усилия да спасим болницата с опити за увеличаване на лимита на лечебното заведение, преговори с кредитори за вдигане на запора на сметките и до скоро получавахме помощ от страна на Министерство на здравеопазването“, обясни Петя Аврамова. В последния месец служебното правителство отказва да се ангажира с проблемите на врачанската болница и предвижда да прави кадрови промени в борда ѝ след една седмица. В отговор Иван Генов се ангажира с помощ за спасяването на най-голямото здравно заведение в областта.

От 2005 г. БСП във Враца, в нарушение на закона, отказва да сключи договор за наем с Община Враца за помещението, което ползва в центъра на града, каза още Петя Аврамова. По оценка на независими оценители, месечният наем за ползваното от столетницата помещение от 700 кв. м. е 3 600 лв., което означава че партията е ощетила Община Враца с близо 500 000 лв. за 11 години. "Можем ли да започнем промяната, за която говорите от БСП Враца?“, попита Петя Аврамова водача на листата на БСП. "Ако политиците спазват законите, тогава всеки български гражданин ще ги спазва“, допълни Аврамова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

* Платен предизборен материал.