На срещата с ръководителите от Северозапада, премиерът обясни, че са настъпили промени в предварителния проект на скоростната отсечка – Мездра – Ботевград, тъй като това е най-трудният участък от пътя, а Мездра е първа от планираните обекти.

Вместо предварително проектираните кръгови кръстовища, сега ще бъдат изградени двустепенни мостове с по две ленти такива. Това се е наложило поради натоварения трафик от тирове, пътуващи от и до Дунав мост 2 и ферибота Оряхово. Промените ще оскъпят строежа на пътя с около 40 млн лв,, но това ще гарантира безопасността на пътя.

Министър-председателят изрази задоволството си от строителния обект и подчерта, че се строят европейски пътища с най-модерна техника. Той увери кметовете на Монтана и Видин, че и по отсечката Видин – Ружинци ще започне да се работи.

,,До два-три месеца искам Видин, Монтана - всички лотове да работят. Влязат ли машините, вече не ги мисля. Така се осигуряват и работни места, и доходи''.

,,Говоря само това, което можем да направим и е видно, че го правим. Трафикът върви, развива се. Направим ли тая отсечка – Ботевград – Мездра, на там е по-лесно”', допълни министър-председателят .

Министър Аврамова обясни, че за Лот 1 са предвидени 186 млн. лв, а за Лот 2 - 256 млн. лв.

Премиерът обобщи, че по груби сметки, цялата стойност на пътя Мездра - Ботевград е около половин милиард лв.

В края на срещата, от името на Инициативния комитет "Дядо Йоцо гледа" и Сдружение "Искърско дефиле", председателят на Сдружението Огнян Петров връчи на премиера грамота и статуетка, реплика на монументалния паметник на Вазовия герой, поздравяващ Нова България от канарата над Искърското дефиле, с която се удостоява за носител на Наградата за родолюбие "Дядо Йоцо гледа" – 2019 година.

Кметът на община Мездра, Иван Аспарухов също изрази задоволство, тъй като проектът Вратата на Северозапада вече е реалност: „Доволен съм, защото този проект не е от вчера, и най-сетне вече започва да се реализира” .

Негово Високопреосвещенство, Врачанският митрополит Григорий, отслужи празничен водосвет и благослови богоугодното дело.

На строителната площадка премиерът бе посрещнат от депутатите Красен Кръстев и Владимир Тошев, областния управител на Враца – Малина Николова, зам.-областния управител – Мирослав Комитски, и кметовете от цяла Северозападна България. Тук бяха кметът на Мездра – Иван Аспарухов, на Враца - Калин Каменов, на Монтана - Златко Живков, на Видин – д-р Цветан Ценков, на Козлодуй – Маринела Николова, на Оряхово – Росен Добрев, на Мизия - Валя Берчева и на бяла Слатина – Иво Цветков.