Молебен за България бе отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, в съслужие със свещеници от епархията.

Всенародното поклонение завърши с поднасяне на венци и цветя, пред паметника, увековечил подвига на Христо Ботев. По традиция, точно в 12:00 часа, звукът на сирените оповести отдаването на почит към паметта на героите на България.

В рамките на празничния ден се проведе и щафета дуатлон „Козлодуй-Околчица“, чието начало бе дадено от историческия козлодуйски бряг, пред кораба „Радецки“. Дългогодишният ботев поклонник от крайдунавския град Цветан Гунев връчи флага на колоездача от врачанския клуб „Велообщество“ - Цветан Гьонов. В различните участъци от щафетата се включиха лекоатлети на СК „Мизия“ и колоездачи от Търнава и Бяла Слатина.

В подножието на село Паволче знамето бе предадено в ръцете на футболисти и спортисти, които го пренесоха до село Челопек. На връх Околчица флагът бе връчен на кмета Калин Каменов от най-малкия участник в щафетата – 9-годишният Мартин Йорданов. Всички, включили се в колопохода получиха грамоти, които им бяха връчени от евродепутата Андрей Новаков, министър Петя Аврамова и кмета Калин Каменов.