"ВМРО винаги е била начело в битката за освобождението на останалите под чужда власт българи и за обединението им под една национална стряха, заяви в словото си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 125 години ВМРО се е борила, бори се и ще се бори за отстояване на историческата истина за българщината в Македония. И за това нито един българин, където и да се намира по света, да не бъде мачкан и да бъде каран насила да се чувства друг, освен българин."

"Ние нямаме нужда от нови ценности, каквито се опитват да ни налагат отвън, каза още Каракачанов. Уважение към език, народ, семейство, Родина! Това са нашите ценности. Всичко останало е на следващо място."

Той цитира думите на Тодор Александров, казани през далечната 1920 г.: "ВМРО не обръща своите погледи нито на изток, нито на запад, ни другаде, тя разчита предимно на своите сили, не става оръжие никому и не ще позволи никой да си служи с нейното име и престиж за лични или други цели. Досега тя е показала и ще докаже това и в бъдеще, че в своите дела изхожда от интересите на борческа Македония и българското племе".

Каракачанов подчерта, че при участието на ВМРО вече година и половина в управлението на страната, нещата започват да се случват, но - за съжаление - не с темповете, с които ни се иска. Вътрешно коалиционни разправии единствено губят ценно време. Нямаме време за губене! ВМРО продължава да следва пътя, който е следвала вече 125 години. Вървим смело напред!".

Приветствия към присъстващите отправиха също организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и председателят на Македонския научен институт доц. д-р Александър Гребенаров, които говориха за изконния български характер на Организацията и за приемствеността в каузата и идеалите на ВМРО.

За празничната атмосфера на възпоменателната проява допринесе популярният народен певец Илия Луков, който изпълни акапелно патриотични песни, посветени на героите, отдали живота си за свободна и целокупна България.

Тържеството уважиха внучката на легендарния български офицер полк. Борис Дрангов - Райна Дрангова, председателят на Държавна агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, народите представители Искрен Веселинов, доц. Милен Михов, Атанас Стоянов, Александър Сиди, Борис Вангелов, Емил Димитров, Александър Сабанов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник-министрите д-р Султанка Петрова, проф. Николай Проданов и Стефан Балабанов, представители на Македонския научен институт, Българско сдружение на родовете от Македония, Съюз на патриотичните сили "Защита", Национално сдружение на клубовете на запасното войнство "За честа на пагона" и Национално движение "БГ Патриот".

На националното честване присъстваха и представители на ВМРО от Северозападна България. Сред тях бяха депутатът и председател на Областния комитет на ВМРО - Враца Красимир Богданов, общинският съветник и организатор на ВМРО за региона Марин Цветков, областният председател на ВМРО - Монтана Софрони Захариев, председателите на местните организации на войводите в Мездра, Козлодуй и Вършец Тихомир Илчев, Радослав Василев и Николай Николов.