„За първа година провеждаме игрите в Мездра по покана на общинския съветник Данаил Димитров. Организатор е Програмата за патриотично възпитание, която създадохме през 2012 година във Враца. Игрите се провеждат за шести пореден път. Те станаха част преди шест години. Има много разнообразни състезания, които са свързани с познания по история на България и същевременно със спортни умения“, каза за MediaNews Красимир Богданов, под чийто патронаж се провежда инициативата.

Тази година в игрите участваха осмокласници от СУ „Иван Вазов“ – Мездра, СУ „Христо Ботев“ – Враца и Професионалната гимназия по облекло „Елисавета Багряна“ в Бяла Слатина.

Целта на игрите е да стимулират познаването на българската история, съчетано с физическа активност. Надпреварата премина в пет кръга - индивидуални въпроси по история, хвърляне на топка по определена мишена, стреляне с лък и теглене на въже.

Участниците бяха оценявани от жури в състав Красимир Богданов, Данаил Димитров и Валери Андреев.

След оспорвана надпревара купата и златните медали за първо място взе отборът от Мездра. Това е трета победа за СУ „Иван Вазов“ в изданията на игрите. Сребърните медали получиха възпитаниците на СУ „Христо Ботев“ – Враца, а бронзовите отличия отидоха при Професионалната гимназия от Бяла Слатина.

Всички участници в инициативата получиха грамоти, предметни награди и книги, свързани с историята на врачанския край.

От името на домакините Павел Петров, ръководител на Археологически комплекс „Калето“, подари на отборите реплика на древноримската златна монета „ауреус“, открита при археологическите разкопки на античната и средновековна крепост.