Майсторките показаха и чанти, възглавници, елеци, блузи, ризи, часовници, престилки и пана. Сред гостите на фестивала бяха народните представители от Дилян Димитров и Ирена Димова, областният управител на Монтана Росен Белчев, заместник-областният управител Нина Петкова, Калин Хайтов, заместник-кметът на Чипровци Илия Илиев, общински съветници.

На площад ЮЧипровско въстание" е организиран базар с цветна феерия, отрупан с пъстри килими, сувенири и дрехи в шарките на чипровските килими.

В Историческия музей в Чипровци е получено дарение от холандец, живеещ 20 години в България. Той е дарил на музея над 200-годишен Бакински килим, който е изработен в края на XVIII век в Чипровци и се връща обратно в балканското градче, сподели директора на музея д-р Анита Комитска пред гостите.

Местните разказаха как продължават да вплитат нишките с „тупицата“ и не позволяват становете да заглъхнат. Килимарките пеят песни и съживяват традицията със слънца и цветя и свежи багри от Балкана. В геометричните фигури влагат своите послания за радост, доброта и мир в домовете, за здраве, берекет и благоденствие. Магическите фигури като „маказа“, „канатицата“ , „каракачката“ и „пилетата“ символизират вечността, богинята-майка, семейното щастие и др.

Своите вълшебни творби показаха Севка Бардинска, Лорета Велкова, Светлана, Валентина Тачева и др. Сийка Тачева, автор на "Св. Богородица Чипровска", дарена на папа Йоан Павел Втори, сега тъче гоблени по картините на Владимир Димитров-Майстора.

Паното, което кметът Пламен Петков ще подари на папа Франциск при посещението му в гр. Раковски, е изложено в специална шатра, за да му се порадват хората.

В историческия музей фотографът Иван Иванов представи своята изложба "Ръцете на килимарката".