"Тази година производителите, фирмите и търговците на килими, сувенири, занаятчии, творци и автори на книги, са над 100. Те са както от цялата страна, така и от Сърбия, Германия, Белгия, Франция и от други държави, от всички краища на света. Всички са обособени в център за продажба на изработеното от тях. Отново ще бъде изградена инсталация от чипровски килими, пътеки и по-малки произведения - тя ще бъде на Алеята на килима, водеща към Историческия музей. Ще се покажат, чрез демонстрация на живо, различните етапи, свързани с изработването на традиционния чипровски килим."

Новото в тазгодишната програма е представянето на обичая "Доткавалник" - последният етап от завършването на килима. Фестивалът ще предложи и много разнообразни занимания за деца, както и богата музикална програма, разказа още кметът на община Чипровци. Ревю на аксесоари с елементи от чипровските килими и изложба по повод 100 години от рождението на майстор-тъкачката Райна Минчева в Историческия музей; детски конкурс за рисунки с мотиви от чипровски килими и традиционното детско бягане за Купата на Чипровци са част от събитията през трите фестивални дни.

Чипровският килим е всепризнат, включително от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство и пред Община Чипровци стои задачата да запази това безценно богатство и да го популяризира. Това е и главната цел на фестивала, допълни кметът Пламен Петков.