© Таня Калинова

Преди ритуалното спасяване на Кръста Господен отец Антон отслужи Велик водосвет, а 50-ната млади смелчаци се подготвяха за спасяването на Христовия кръст и за станалото традиционно "мъжко хоро". Щастливият спасител на кръста бе 21-годишният Ивайло Бояджиев - футболист на Балкан (Ботевград), който успя да изпревари всички и улови Божия символ.

След спасяването на кръста, в студените води на реката се изви впечатляващо мъжко хоро под звуците на каба гайдите. Над Искъра се понесе песента за капитан Петко войвода, а хорото се изви около двамата танцьори с тъпаните. Песента и хорото сякаш отвориха небето отгоре и засия ослепителното януарско слънце, сякаш и то поздравяваше хорото.

Най-малкият мъж, който изигра своето първо "мъжко хоро", бе четиригодишният наследник на един от танцьорите. Пременен в национална носия, малчуганът гордо поздравяваше множеството от раменете на баща си.

Над Искърското дефиле се разнесоха родопските песни и звуците на каба гайдите, които събраха на едно място меките гънки на величествената Родопа планина и непристъпните отвесни върхове на гордата Стара планина. И в тази среща имаше нещо повече от символично - България е една и неделима.

***

По случай Баба Марта доброволци от Планинската спасителна служба при БЧК закичиха с 40-метрова мартеница Лакатнишките скали, разположени на левия склон на Искърския пролом в Стара планина. Екстремната акция, която беше реализирана за пръв път, се състоя в района на заслон "Орлово гнездо" над Алпийската поляна.

За да бъде украсена живописната природна забележителност с огромната мартеница, се наложи планинските спасители Чавдар Вунчев и Бисер Ангелов да се спуснат по почти вертикалните скали, които на места достигат до над 250 метра над водите на река Искър.

Малко преди обяд на 1 март 40-метровият червено-бял символ на пролетта грейна на огрените от слънцето Лакатнишки скали под звуците на родопски каба гайди, а на билото се развя националният трибагреник.

Родолюбивата идея Баба Марта да бъде отбелязана по този оригинален начин е на четири дами от Гара Лакатник. Родила се миналата година на 3 март, когато за пореден път над съседното село - Гара Бов, се развя 70-метров трибагреник. Гигантската мартеница е ушита от Йорданка Тодорова, което й отнело повече от месец време. Помагали й и други булки от селото. Направила я с много любов, защото милее за родния си край, тачи народните обичаи и традиции и се стреми да ги предаде и на по-младите.

В разгара на жизнерадостния празник в небето над Лакатник полетяха два бели гълъба, като всеки от присъстващите си пожела нещо хубаво с надеждата то да се сбъдне. Накрая на мегдана се изви пъстро хоро, което поведе лично Баба Марта.

***

За пръв път от 15-на година насам множество жители и гости на мездренското село Руска Бела се събраха на Зимни Симеоновден, за да отбележат заедно Трифон Зарезан. Организатори на честването, което се състоя в местността "Горуняка", бяха тамошното читалище „Подем” и младият предприемач Венелин Леков, който стопанисва 100 дка лозови масиви с винени сортове в землището на селището, родно място на популярния детски писател Асен Босев.

По случай жизнерадостния празник водосвет за здраве и берекет отслужи отец Виктор от Врачанската митрополия, който благослови лозовите масиви и извърши ритуалното зарязване или закройване на лозите.

След него лозарските ножици хвана стопанинът на масива, който отряза по три пръчки от три корена и поля главините с вино, за да дадат обилно грозде и да не се маньосват.

Особен колорит на честването на Трифон Зарезан придадоха гиздави самодейци от местното читалище, пременени в народни носии, които пресъздадоха традиционния обичай по зарязване на лозята и благословиха: "Да даде Господ берекет, да има вино във всяка изба!"

***

Празнично дефиле по улиците на града и тържество на площада създадоха неповторима атмосфера на абитуриентския бал на Випуск 2018 в Средно училище "Иван Вазов". През юбилейната за мездренската гимназия учебна година в нея се дипломираха 58 зрелостници в три паралелки.

По традиция, датираща от близо шест десетилетия, привечер на 24 май абитуриентите се събраха в двора на гимназията, пременени в бални рокли и официални костюми. Да споделят радостта им от завършване на средно образование дойдоха техните учители, родители, близки и приятели.

По-сетне пъстро дефиле се отправи към центъра на града. Преминавайки през шпалира, образуван от събралите се множество граждани, абитуриентите спряха на централния площад "България", където се състоя празнична програма.

Музикален поздрав отправиха Вокална група "Детски свят" и младият изпълнител Александър Георгиев от сдружение "Новото поколение на талантите", който поднесе специален подарък на абитуриентките Ивана Иванчева и Цветомира Цветанова, солистки във Вокална група "Wings".

ОФК Локомотив (Мездра) изненада приятно треньора на детския отбор по Футбол 7 Цветомир Събков с поздравителен адрес, а неговите възпитаници му подариха фланелка с №3 в традиционните клубни цветове червено и черно, футболна топка и треньорска свирка.

За разлика от предишни години, този път абитуриентският бал на Випуск 2018 на мездренската гимназия продължи не в емблематичния за града ресторант "Родина", а в хотелски комплекс "Хъшове" край Враца.

***

Младата изгряваща звезда на Националния музикален театър "Стефан Македонски" Илона Иванова и приятели подариха през ноември незабравим музикален празник на гражданите на Мездра. В пълния салон на Дома на железничаря, младите певци и музиканти от проекта "А сега накъде… Младите в музиката" представиха най-новите музикално-сценични произведения, писани в последните 10 години от млади български автори и композитори.

На сцената оживяха познати и любими на поколения герои от класическите приказки на Ханс Кристиян Андерсен - Малката кибритопродавачка и Грозното пате, Малкият принц, Аладин от "1000 и една нощ", откъси от съвременния мюзикъл "Достатъчно" и други. Всяко едно изпълнение на невероятните певци бе своеобразно послание на Добротата и Любовта към зрителите. Случайно или не, концертът на младите артисти в Мездра съвпадна със Световния ден на добротата.

С всяко следващо изпълнение прекрасните гласове на певците препращаха духа на добротата, младостта и красотата. Разбира се, появата на „виновничката” за този празник на духа, Илона Иванова, предизвика аплодисментите на цялата зала.

След края на концерта, Илона благодари от името на целия творчески екип за прекрасната вечер, за пълната зала и за аплодисментите. Тя изрази своята благодарност към всички, помогнали да се осъществи този празник на духа, на младостта и красотата.

***

През 2018 г. се навършиха редица юбилейни и кръгли годишнини, свърза-ни с историята на община Мездра. Сред тях бяха 120 г. от обявяването на Мездра за самостоятелна община и 100 години туристическо движение.

Три културно-просветни средища честваха 90-годишнини - Читалище "Просвета" в Царевец, Читалище "Подем" в Руска Бела и Читалище "Пробуда" във Върбешница.

Храм "Св. св. Кирил и Методий" в Долна Кремена посрещна своята 80-та годишнина напълно обновен и реновиран,

С тържествен концерт-спектакъл най-голямото учебно заведение в община Мездра - Средно училище "Иван Вазов" отбеляза 95 години гимназиално и 85 години прогимназиално образование.

Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство окръгли 70 лета, като за първи път тази година въведе дуалната форма на обучение, разкривайки паралелка съвместно с "БДЖ - Пътнически превози".

Половинвековен юбилей отбелязаха Детска градина "Роза" и Районното полицейско управление, а Краеведското дружество при Читалище "Просвета" чества 30 години от своето създаване.