За да бъде украсена живописната природна забележителност с огромната мартеница, се наложи планинският спасител Чавдар Вунчев и алпинистът Бисер Ангелов да се спуснат по почти вертикалните скали, които на места достигат до над 250 метра над водите на река Искър. Действията на екипа от шестима доброволци координираше вещо опитният спасител Емил Ангелов-Ментата.

Точно в 11:33 часа на 1 март 40-метровият червено-бял символ на пролетта грейна на огрените от слънцето Лакатнишки скали под звуците на родопски каба гайди, а на билото се развя националният трибагреник.

Родолюбивата идея Баба Марта да бъде отбелязана по този оригинален начин е на Инициативен комитет, в който влизат четири дами от Гара Лакатник - Йорданка Тодорова, Лили Кръстанова, Светла Василева и Лили Драгоманова. Родила се миналата година навръх 3 март, когато за пореден път над съседното село - Гара Бов, се развя 70-метров трибагреник. Гигантската мартеница е ушита от Йорданка, което й отнело повече от месец време. Помагали й и други булки от селото. Направила я с много любов, защото милее за родния си край, тачи народните обичаи и традиции и се стреми да ги предаде и на по-младите.

Прощъпулника на атрактивната проява премина при огромен зрителски интерес. Десетки жители и гости на Гара Лакатник се събраха на площада пред местното кметство, за да наблюдават зрелищното събитие, което - освен с камери и фотоапарати - беше заснето и с дрон.

Сред най-атрактивните участници в празника беше 69-годишната Драга Борисова, която е родом от трънското село Бохова, но навремето се оженила в Миланово и е племеничка на известния партизански командир Славчо Трънски. Пременена като Баба Марта, тя подари на всички за здраве мартенички.

За тържеството на съхранената българщина допринесоха също младите родопски гайдари Станимир Хайдушки и Ангел Николов от Смолян, както и самодейците от читалищата в Лакатник и Миланово.

В разгара на жизнерадостния празник в небето над Лакатник полетяха два бели гълъба, като всеки от присъстващите си пожела нещо хубаво с надеждата то да се сбъдне. Накрая на мегдана се изви пъстро хоро, което поведе лично Баба Марта.