Гости на празника бяха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, кметът на Община Мездра Генади Събков, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Десислава Костова.

Родопската гайда на самоукия гайдар и актьор от Трупата за експериментален театър при Читалище "Просвета 1925" - Мездра Генчо Драголов даде началото на тържествения ден.

Специални поздрави за празника поднесоха председателят на Общинския съвет Яна Нинова, кметът на Мездра Генади Събков, общинският съветник д-р Ивайло Тодоров и кметът на Върбешница Магдалена Динкова.

Кметът на Мездра Генади Събков връчи поздравителен адрес на секретаря на читалището Калинка Иванова.

С вълнуващ разказ за историята на почти столетното културно-просветно средище започна празничната програма. Любопитни подробности за първите години на читалищната дейност във Върбешница предизвикаха сълзи у по-възрастните, които пазят скъпи спомени от отминали години.

Върнали се далеч във времето, жителите на Върбешница си припомниха за духовият оркестър, наричан "музиката", създаден към 1922 г, която дълги години е била гордост за селото, за първата театрална група от любители артисти - Манчо Христов, Тодор Динков, Гоцо Христов и др. Сред тях ярко се откроява Георги Андреев, един роден артист, който с природната си дарба не един път е разсмивал и разплаквал върбешката публика.

Празничният концерт започна с изпълненията на Детската танцова група при Читалище "Пробуда", които изпълниха танца "Кумова ръченица". Сред малките танцьори пърхаше като бяла пеперуда най-малката участничка в трупата 2-годишната Никол, която не отстъпваше на каките и батковците в игривите ритми на ръченицата.

Младите танцьори от Ансамбъл Мездра с художествен ръководител и хореограф Йоанна Аспарухова завладяха пространството с игривите и разиграващи сърцето ритми на ситното хоро.

С автентични, над 100-годишни носии самодейците от читалището извиха кръшно хоро и предизвикаха аплодисментите на всички за съхранените традиции и опазените реликви, втъкани от изкусните ръце на баби и прабаби в пъстрите вълненици и кенарени ризи.

Особено вълнуващ бе моментът, в който на сцената застанаха три поколения самодейци- най-възрастната, бившата директорка на детската градина, която предаде ключа на паметта в ръцете на второто поколение. С поклон и признателност младата самодейка пое реликвата и целуна ръка на предшественичката си и го връчи на най-малката - на двегодишната Никол, за да помни и пази духа и традициите.

На сцената се изявиха танцьорите от Денс клуб "Виктория" от Враца, талантливата Елизабет Виталиева изпълни авторската си песен "Родена съм под щастлива звезда", славеят от село Оселна Ванеса Николова.


Генчо Драголов изпълни стихотворението на Матей Шопкин "Молитва от връх Ботев", предизвиквайки бурни аплодисменти.

Домакините бяха подготвили огромна празнична торта, която грейна в края на изпълненията на самодейците за радост на най-малките жители на Върбешница.

Разбира се, с най-голямо нетърпение всички очакваха концерта на известния народен певец Светлин миланов и танцьорите от Ансамбъл "Мездра", с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов.

Празникът на Върбешница продължи до късно вечерта с всенародни хора и веселие.