Празникът на духовността в Царевец бе открит с тържествен водосвет ототец Данаил Цинцарски, който благослови родолюбивото дело на читалищните дейци и пожела здраве и дълголетие на самодейците и жителите на Царевец.

Гости на юбилея бяха Яна Нинова- председател на ОбС Мездра, Генади Събков – кмет на община Мездра, Наталия Христова, Гергана Петрова и Данаил Димитров – общински съветници, бивши и настоящи самодейци и читалищни дейци.

Специален гост на празника бе известният художник Любомир Минковски – роден във Влашко село.

Поздрави за празника поднесоха Яна Нинова, Генади Събков, Маргарита Петкова- кмет на село Царевец и една от най-старите библиотекари – Ненка Илиева.

В своето слово кметът на селото предложи да бъдат приети за почетни членове всички бивши самодейци и спомоществователи на читалището.


Годината е 1928. Родолюбиви, ентусиазирани и жадни за знания влашкоселски учители, младежи, ученици и занаятчии основават първото читалище във Влашко село /днешен Царевец/. И никой не се и замисля как ще бъде наречено новосъздадениото читалище, освен „Просвета“, за да пази и съхранява изконната жажда на българина за знание и просвета.

Първооснователите са Тошо Григоров, Бенчо Цолов, Герго Попйорданов, димитър Марков и много други. Още със създаването си е отделен и кът за библиотека с първия библиотекар Венета Дичева. Полека-лека, година след година, влашкоселци не само заживяват с духа на своето читалище, но започват да развиват богата и разнообразна духовна дейност. Библиотеката трупа все повече книги, съхранили между кориците си българската история и непреходните творби ва българските класици.

През цялата своя 90-годишна история Читалище „Просвета“ в Царевец се утвърждава като истински храм на българския дух и пазител на извечните традиции. Създават се първите театрални трупи от местни учители и младежи, изиграват се десетки постановки на „Хъшове“, „Под игото“, „Иванко“, „Майстори“, „Вражалец“, „Боряна“ и други.

Сладкогласните влашкоселки огласяли с песните си празници и събори, както и десетки сцени в в близките села.

Днес към читалището е създадена женска певческа група „Белокаменица“, танцова формация „Свирец-игралец“. Вече две години подред в Царевец се провежда Фолклорен фестивал „Белокаменица“, който събира на мегдана стотици самодейци от цялата страна.

Богата и разнообразна е дейността на днешните пазители на храма на българщината Лиляна Лещарска и Илинка Кръстева.

Да споделят празника на царевчани бяха пристигнали групи самодейци от Руска Бела, Сухаче, Брусен, Люти брод, мъжка певческа група „Калето“, Представителен танцов ансамбъл „Мездра“ с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов и танцов клуб „Мераклии“ от Мездра.

Празничната програма продължи с много настроение, песни и музика.

Много овации предизвикаха изпълнения на на малките танцьори от Танцова формация „Сухаченце“, както и изпълнението на гостуващите самодейни колективи.