Етнографска изложба „Ехо от миналото на българката” бе открита в Археологически комплекс „Калето” в Мездра. Експозицията е съвместна инициатива на екипа на комплекса с ръководител инж. Димитър Павлов и на Краеведското дружество при градското читалище „Просвета 1925”. Изложбата включва повече от 70 автентични народни носии, ръчно изработени вълнени постелки и завивки, домакински съдове и предмети от бита, които носят духа на старата българска къща.

Повечето експонати, подредени в изложбата, са от романското село Хубавене, но има и такива от Лик, Кунино, Мездра и дори от Ямболския край. Особен интерес представляват северняшка женска двупрестилчена носия, тракийски сукман с кенарена риза и традиционна памучна моминска риза. Любопитство будят също шарените тъкани черги, престилки, елеци, сукмани, кърпи, цедилник и месал за хляб.

Сред съдовете и предметите, с които са си служили навремето нашите баби и деди, се открояват „бучка” за биене на масло, нощви за месене на хляб, синия, ръжен, кобилица, ракла и котел. Експозицията допълват старинни дървени пособия за предене - хурка, къделя и вретено, чекрък, дарак и мотовилка.

Етнографската изложба „Ехо от миналото на българката” е четвъртата експозиционна зала, която се обособява в Археологически комплекс „Калето”. Наред с постоянната експозиционна зала и изложбата „От Праисторията до Средновековието”, в които са подредени част от находките, открити при археологическите разкопки на крепостта, в Посетителския център на комплекса е подредена експозицията „Историческо оръжие и милитария”.