Второ издание на Фестивала на средновековните традиции, бит и култура се проведе в Археологически комплекс „Калето” в гр. Мездра. През двата дни на атрактивната проява стотиците посетители на античната и средновековна крепост се потопиха в автентичната атмосфера на Средновековието и се докоснаха до бита и културата на старите българи. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс "Калето".

По време на фестивала бяха пресъздадени ранното и късно средновековие по нашите земи, включително нашите съседи и дългогодишни противници на бойното поле ромеите и рицарите от кръстоносните походи. Участниците разположиха своите станове и лагери в пределите на Археологическия комплекс и представиха средновековните бит и култура с реплики на автентични облекла, оръжия, въоръжение и снаряжение. Гостите на "Калето" се запознаха с монетосечене, металопластика, стрелба с лък и много други отминали средновековни занимания.

Във фестивала взеха участие групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна: Сдружение "Авитохол" от Варна, Ивайло Енев от Русе, Йордан Сивков и групи от Добрич и Бяла, Тошко Драгиев и група от Шумен, Калина Атанасова и група от Варна, Ангел Василев и група от Асеновград, Кирил и София Ненови от Пловдив, Петър Петров - Петроний от Варна, Емил Маринов от Шумен, Любомир Милинов от София.

Сред новите атракции вече е изработеният от екипа на комплекса требушет (обсадна машина), с който домакините демонстрираха обстрелване на крепостната стена с балони с вода.

Във втория ден на фестивала на "Калето" за пръв път гостува единственото у нас пътуващото читалище "Бащино огнище".