В събота и неделя Археологически комплекс „Калето” ще бъде домакин на второто издание на Фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра 2016”. По време на двудневната проява посетителите на комплекса ще се потопят в атмосферата на Средновековието, ще се докоснат до бита и културата на старите българи и на техните съседни народи.

Във фестивала ще се включва 25 групи и индивидуални участници от Асеновград, Варна, Лом, Русе, София и Шумен, които ще пресъздадат моменти от средновековния бит на българина, подредени хронологически от ранното до късното средновековие (VII-XIV в.), информира инж. Димитър Павлов, руководител на Археологически комплекс "Калето".

Сред участниците ще бъде Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол” от Варна, което ще изгради ранносредновековен битов лагер. В епохата на късното средновековие ще ни върнат Калина Атанасова и Александър Минчев, които ще разкрият павилион „Българският средновековен костюм”: облекло, въоръжение и снаряжение от Второто българско царство (XIII-XIV в.).

Върху този период ще акцентират също групата от Шумен, която ще представи византийски военен лагер, групата от Лом, която ще подреди средновековен походен лагер и групата от Асеновград, която ще презентира рицарски орден.

Варненецът Петър Петров отново ще демонстрира сечене на средновековни монети, Ивайло Енев от Русе - коване на шлемове от ранното средновековие, а Любомир Милинов - как се приготвя медовина.

Сред новостите на фестивала са провеждане на дуели между средновековни воини и на средновековна школа за обучение на деца и младежи чрез стрелба с лък и бой с мечове.

Програмата на феста включва още кътинг тестове - демонстрации на възможностите на средновековни оръжия (чрез сечене на зелки). За пръв път ще бъде показана как функционира и най-новата обсадна машина на „Калето” - требучет.

Официалното откриване на Средновековния фестивал и представянето на участници е в събота (21 май) от 10.30 ч.

По повод Европейската Нощ на музеите, която ще отбележим на 21 май, в събота срещу неделя Археологически комплекс „Калето” ще бъде отворен за посетители до полунощ.

На 22 май (неделя) в комплекса ще гостува и първото у нас пътуващо читалище „Бащино огнище”.