Областният председател на ВМРО и народен представител Красимир Богданов представи мотивите за номинацията на г-жа Ралчева и изтъкна заслугите и за утвърждаване на традиционните български ценности и издигане нивото на културния живот във Враца, след което и връчи традиционните грамота, плакет и национален трикольор, както и книгата „България“, посветена на историческите забележителности и духовните стожери на българския народ.

"За мен е огромна чест, че бях удостоена с това звание. Благодаря на Красимир Богданов и неговите колеги за това, че видяха и оцениха моята дейност. Положих големи усилия да превърна тази сграда в която се намираме в средище на културния живот в нашия град и продължавам да работя за просперитета му", благодари Ралчева.

От името на КДК говори проф. Ангел Кунов, почетен гражданин на Враца. Той подари на отличената букет цветя. Своите поздрави поднесоха също новоизбраните общински съветници Красимир Ангелов, Марин Цветков и Момчил Янков.

През годините "Будители" са били Бойчо Димов, диригент на Градския духов оркестър при Народно читалище "Развитие 1869" - Враца, покойният Веско Лазаров - писател и общественик, проф. Ангел Кунов, геолог, създател на експозицията "Каменна дъга" в Регионалния исторически музей, краеведът Калина Тодорова, дългогодишният директор на Младежкия дом Ваня Иванова, Росица Кузманова - дългогодишен ръководител на звено "Ботев път", ръководителите на Детския танцов състав "Радост' към Центъра за работа с деца и на Представителния танцов състав "Хемус" към Читалище "Развитие" Геновева Спасова, Валери Спасов и Христо Пеевски, археолозите Георги Ганецовски - директор на РИМ - Враца, откривател на неолитното селище "Валога" край село Оходен, както и на археологическия обект "Калето" край Мездра, доц. д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова - изследователи на средновековния град Вратица край прохода "Вратцата", както и на обекта в местността "Манастирски дол".