© ИК „Памет за Враца“

Направен беше ретроспективен преглед на дейността на комитета, сред която се отличават изграждането на мемориал на врачаните загинали във втората световна война и жертвите от бомбардировката на Враца от 24 януари 1944 г.; паметникът на жертвите на наводнението във Враца на 1 май 1966 г.; паметникът на родения във Враца военен и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Кръстю Българията.

Общото събрание гласува единодушно, за почетен председател на комитета да бъде избран проф. Ангел Кунов – геолог, член на БАН, ръководител на множество международни експедиции, почетен гражданин на Враца. Той дарява личната си колекция за създаването на експозицията от минерали и скъпоценни камъни „Каменна дъга“ в Регионален исторически музей – Враца и на изложбата от минерали в кабинета по география на СУ „Христо Ботев“ – Враца.

Към „ПАМЕТ ЗА ВРАЦА“ се присъединиха историкът Красимир Григоров, общественикът Красимир Донов, учителката Галя Георгиева и бизнесменът Ивайло Иванов. Очаква се скоро да се включат и други родолюбиви врачани.

На следващото заседание ще бъде утвърдена годишна програма на дейностите, като тя ще включва както изработването на паметни знаци, така и отбелязването на годишнини на бележити събития и личности от Враца и насърчаване възпитанието на младите врачани в привързаност към духа и традициите на родния град.

Красимир Богданов