След обмен на информация и съгласуване с компетентните органи, специалистите на „Софийска вода“ решиха, че най-подходящото място за рибата от вида златна и сребърна каракуда е на свобода, във водите на Искър. Преди да се осъществи, акцията бе предшествана от подробен анализ на рибата, която бе извършена в специализираната лаборатория на Българската агенция по безопасност на храните. Пробите не показаха наличие на опасни за човешкото здраве тежки метали и елементи, считани че се натрупват в рибите, обитаващи замърсени води, особено в по-едрите екземпляри. Те потвърдиха, че рибата е в прекрасно здравословно състояние.

През контактния резервоар на ПСОВ Кубратово преминава пречистената отпадъчна вода на пречиствателната станция, една от най-големите на Балканите и сред първите по-енергийна ефективност сред близо 3000 подобни, управлявани от водещата в света група във водния сектор Веолия.

Успешното реинтродуциране на рибите в река Искър ще допринесе за биоразнообразието в реката, в която през последните две десетилетия бавно се завръща животът – благодарение на разширяването на канализационната мрежа в столицата и пречистването на водите от нея. С третичното си стъпало за отстраняване на фосфора и азота, връщаните води в лишената задълго от живот преди десетилетия р. Искър, позволяват по-високи количества на кислород във водите и постепенно възстановяване на водната и крайбрежна екосистема.



Източник: dnes.bg