Тревожно е състоянието на реката при село Зверино, където водата вече е заляла градините, които са в непосредствена близост с речното корито.

В района на село Ребърково нивото на реката е достигнало до 2м 40 см, при максимално ниво 5 м, а разливът е разширил диапазона си до над 20 метра. Водата в прелялата на 5 юни Мала река в селото вече е намаляла чувствително, но коритото е задръстено от огромни наносни камъни, вследствие на пороя.

В района на общинския център нивото на река Искър също се е повишило значително. Разливът под АК „Калето” се е разширил, а водата при бента срещу жп гарата е заляла голяма част от прилежащия бряг. Въпреки повишеното ниво на реката, на този етап няма опасност водите да достигнат до градския стадион „Локомотив”.

Тревожното състояние на нивото на водата в Искъра идва и от това, че реката е пълна с всякакви боклуци, паднали дървета и огромни дънери.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 16, 17 и 18 юни ще бъдат над средномногогодишните стойности.През целия ден днес, в резултат на прогнозирани валежи, ще има повишения в целия водосбор, като съществени ще са повишенията на реките Габровица и Малък Искър.