Цветан Илиев е роден на 16 март 1958 г. в с. Камено поле, община Роман. Завършил е Висшия лесотехнически институт, специалност „Инженер по механичната технология на дървесината”. Работил е в Областната дирекция на МВР - Враца (1994-1999 г.), бил е заместник-началник на ГКПП - Оряхово към Главна дирекция "Гранична полиция” (1999-2000 г.), началник група в РУП - Враца към Областната дирекция на МВР (2000-2011 г.) и директор на ОбП "Паркинги и гаражи" (2013-2016 г.). Женен е, има две деца.

За заместник на Илиев ще бъде назначен бившият депутат от "Коалиция за България” Димитър Гъндев. 60-годишният екс областен лидер на БСП е бил препоръчан за този пост лично от Кирил Добрев, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на социалистите.

Очаква се служебният премиер Огнян Герджиков да обяви новите назначения в близките няколко дни.

"Там, където имаме сведения, че областните управители имат склонност да се заиграват непочтено, ще бъдат сменени и ще бъдат назначени хора, на които сегашният кабинет има доверие, че ще съдействат максимално за провеждането на честни избори”, заяви наскоро на пресконференция Герджиков.