Градоначалникът подчерта, че кметовете са отговорни за случващото се в тяхното село и трябва да изпълняват пълноценно функцията си на местен управник.

„Изключително тревожно е състоянието със събирането на данъците. Едни и също хора не плащат“, изтъкна кметът Иван Аспарухов и заяви, че местните управници трябва да направят справка за тези имоти и терени, които не се обитават, и да се потърси отговорност на наследниците за натрупаните изключително големи недобори.

Такса смет и сметосъбирането беше другата основна тема на дискусията. Кметът припомни, че от следващата година се предвижда таксата да се изчислява по изхвърлените отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента. Според методиката общините ще могат да използват три подхода - да се продават на хората специални торби, да се изчислява на база вместимост на контейнерите за боклук, а третият – на човек от домакинството.

На срещата бяха обсъдени още нерегламентираните сметищата в селата, глобите и актовете, които кметовете трябва да налагат, реализацията на Инвестиционната програма за 2024 и предстоящите избори за национален и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни.