Кметът на Враца съобщи и добрата новина, че в началото на тази седмица ще бъде внесена докладна до Общинския съвет, с предложение за даряване на училището от Министерството на образованието и науката, което да инвестира над един милион лева за обновяването на сградата. "Вярвам, че общинските съветници ще подкрепят предложението и в село Паволче ще бъде създадено първото училище в България за патриотично, православно и екологично образование", каза по този повод Каменов.

Събитието продължи с изпълнения на патриотични песни и стихове, посветени на българските възрожденци. В първия фестивал участваха над 20 читалища от региона, а близо 300 бяха участниците в патриотичната надпревара, която се проведе в три категории: есе на тема "С Ботевски пламък в сърцето", изпълнение на патриотично стихотворение и патриотична песен.

Свои творби представиха участници от цялата страна. Всички отличени в раздела "есе", получиха книгата "Забравени герои" подарена от нейния автор, депутатът Красимир Богданов. Единственият участник от Паволче - Александър Чавдаров, беше награден от Богданов с парична премия.