Българите, както и много други славянски народи, се чукат с великденски яйца и си пожелават късмет. Най-голям късметлия е този, който има великденско яйце, което остава най-дълго непокътнато - бияч. Ето как другите народи посрещат празника.

Гърция

В Гърция от последната седмица на Великия пост нататък се правят обществени празненства. През последната седмица преди Великден се провеждат църковни служби, а точно в полунощ в първите минути на неделята започват грандиозни фойерверки, които са подкрепени от всеобщо ликуване и прегръдки. Също така на празника в тази страна е прието да се хвърлят съдове от прозорците на къщите.

Полша

Празненствата в Полша са почти като нашите, но с допълнението на Мокрия понеделник - ден, в който трябва да полеете с вода съседите и приятелите си, за да бъдат всички ваши дела успешни. Швеция На този ден шведите обръщат голямо внимание на сладкишите. Те правят великденски яйца от картон и крият в тях бонбони. И, както е лесно да се досетим, децата са особено почитатели на тази традиция.

Франция

Във Франция празнуването на Великден се провежда изключително в тесен семеен кръг. А в неделната сутрин в тази страна навсякъде може да се чуе звън на камбани, които символизират радост и веселие. Израел В Израел на този ден е необходимо да се изпият четири чаши вино, да се яде безквасен плосък хляб "маца" и горчиви билки. На следващия ден след Великден никой не работи, необходимо е да го прекара насаме със себе си. След това започват 5 "празнични делнични дни", когато местните жители или изобщо не работят, или "реализират" само половината от работното си време.

Германия

В Германия великденските яйца традиционно се украсяват по дърветата. Също така на този ден немците отиват в градината, където заедно с децата търсят великденски яйца с картички, приготвени от митичния великденски заек. Между другото, това животно, като символ на празника, е измислено за първи път в тази страна.

Великобритания

За британците Великден е толкова важен, че често всички училища са затворени в продължение на две седмици, а повечето жители на градовете смятат за свой дълг да присъстват на вечерната великденска служба, която завършва в полунощ.След службата е прието да се поздравяват с началото на новия живот и да се черпят с великденски сладкиши, когато се връщат у дома. Друга интересна великденска традиция в тази страна е излизането навън в нови тоалети.

Австралия

Австралийският Великден е четиридневен празник, който започва на Разпети петък и завършва в понеделник. Обикновено се сервира сладко австралийско великденско ястие - меренге, украсено с плодове като киви, ягоди, ананаси и мандарини.


Източник: actualno.com