Заедно с тях е показана и патеричка, изработена от Ботевия четник Марко Печеняшки. Във витрините са експонирани още копия на знамето на Ботевата чета с надпис "Свобода или смърт” и последното писмо на Войводата до семейството му, писано от кораба „Радецки”, разказа за MediaNews Григоров.

Съхранени са още автентични снимкови материали от личните архиви на Ботевите четници Давид Тодоров, Димитър Димитров (Димитрото), Стоян Заимов, Саво Петров, Мито Ангелаков, Стефанаки Савов и Младен Павлов (Козлодуйското даскалче) и ген. Кирил Ботйов, брат на войводата.

Врачани и гостите на града могат да видят отблизо първия и автентичен паметник на Христо Ботйов в цял ръст, който е дело на проф. Гюстав Еберлейн. Той е открит тържествено преди 127 години, на 27 май 1890 г. от Княз Фердинанд. На церемонията присъствали тогавашният министър-председател Стефан Стамболов, майката на Христо Ботйов, съпругата му Венета и дъщеря му Иванка. За отбелязване е, че това е първият в България скулптурно-архитектурен паметник, издигнат в чест на велик българин.

Едва 5 години по-късно след него е изградена скулптурната композиция на Апостола на свободата Васил Левски в София. Специфичното е, че редом до фигурата на Ботев е поставен барелефа и на една друга емблематична личност - Хосе Марти, която твърде много наподобява огъня и Ботевия устрем и саможертва, допълни Григоров.

Той напомни, че утре, 6 януари (петък), от 17:30 часа в малката Експозиционна зала на Врачанския музей ще се проведе вечер, посветена на Христо Ботев за отбелязване на 169-тата годишнина от рождението на поета-революционер.