Домакин на културното събитие бе Художествената галерия „Проф. Иван Фунев“ – към Регионалния исторически музей във Враца. То бе открито от завеждащия Христо Божков, който благодари за възможността да се представи нещо ново и малко познато, както и за успешното творческо сътрудничество между двете културни институции.

Идеята на главния експерт „Култура и художествена галерия” в община Мездра – Светла Дамяновска бе вернисажът да премине под наслов „50 години в 50 картини“. По обективни причини, обаче ценителите на изобразителното изкуство ще имат възможност да видят само малка част от богатия фонд на галерията - 40 платна на 17 местни творци.

В експозето си Светла Дамяновска припомни историята на галерията, както и онези творчески личности, които в годините са допринесли не само за нейното съществуване, но и непрекъснато й обогатяване.

В юбилейното издание бяха представени картините на новото поколение местни художници, които са младото лице на изобразителното изкуство – Теменужка Маринова, Дейвид Донински, Иво Ангелов, Рени Митева, Йорданка Вълов, Светла Йотова, Албена Василева, Емилия Гарванска и други.

Всички представени експонати, предимно пейзажи, са част от осемте пленера, проведени в периода 2014-2021 г. Водещата идея във всички платна бе да се представи красотата на природата и да се запечата в образ и мистика историята на мездренския край.

Директорът на Регионалния музей арх. Георги Ганецовски изрази задоволството си от дългогодишното ползотворно сътрудничество между Мездра и Враца, като знакови културни центрове в областта.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов благодари на домакините за гостоприемството и заяви, че въпреки смутните времена, именно духът е този, който може и ще донесе промяната. Той поздрави всички творци, взели участие в пленерите, като подчерта, че да твориш изкуство и красота въпреки, е достатъчно доказателство, че това е истинският смисъл на човешкото ни съществуване.

От името на общинското ръководство Иван Аспарухов изказа благодарност на Светла Дамяновска за нейната всеотдайност за опазването и обогатяването на фонда на Художествената галерия и ѝ връчи юбилеен знак по повод 50-та годишнина на културната институция.