„Народните обичаи и празници в бита на нашия народ са неотменна част от неговата култура. Предават исторически опит на поколенията и носят своята богата символика. В народната ни култура има обреди, които се правят само при нужда, например, когато природно бедствие заплашва селото. Такова е и именно сушата“, каза в своето въведение етнографът Силвия Гарванска.

Интересът на Силвия Гарванска за изследването на този народен обичай се поражда след възстановка, направена в мездренското село Ослен Криводол по време на първия фестивал „Ослен Фест“, през септември 2022 година. В провеждането ѝ са участвали и представители на Етнографския музей във Враца.

След подробно представените данни и детайлите около изпълняването на ритуала в миналото и в наши дни, бе показано кратко любителско видео, заснело възстановката в село Ослен Криводол.

Сред присъстващите на лекцията бяха директорът на Регионалния музей – Георги Ганецовски и кметът на Ослен Криводол – Роман Иванов. Председателят на Народното читалище „Развитие-2022“ в селото Диана Иванова сподели идеята децата да се научат на старите ритуали и провеждането на молитвата за дъжд да се прави всяка година през пролетно-летните празници или при дълго засушаване.

Повече за ритуала „Пеперуда“, неговото символично значение и практикуване, може да гледате в рубриката „Акценти“ на Студио Медия плюс на 17 април от 18:45 ч. по ТВ Враца.

Зимните четения ще продължат до 26 април, включително. Следващата лекция е на 5 април от 17:00 часа и ще бъде изнесена от Нели Стоянова на тема „Български революционни знамена при Възраждането – традиции и символика“.