Вечерта от 19:30 часа концерт на пл. „България” ще изнесе оркестър „Шевица“, а от 21:00 часа - популярната поп певица Деси Добрева, „Лудо младо Бенд” и Танцова формация „Гераци”.

По време на първата концертна проява официално ще бъдат открити 48-те Празници на културата „Мездра-май“ и ще бъде връчено отличието „Почетен гражданин на община Мездра” на народния инструменталист о. з. полк. инж. Георги Димитров и на Валентин Вълчев - дългогодишен културен и читалищен деец, за техните изключителни заслуги и особен принос в духовния живот на общината.

На 7 май (събота) Мездра ще бъде домакин на Втория национален фестивал на танцови клубове и школи за необработен фолклор „Хорцето на Дефилето“. Фестивалът започва от 10:00 часа на пл. „България“, а гост изпълнители в него ще бъдат Светла Дукатева, Светлин Миланов, Евелина Александрова, Ансамбъл „Мездра”, Танцов състав „Хемус“ - Враца, оркестър „Млади тракийци“, Виолета Калинова и Катя Башева.

От 16:00 часа същия ден в спортната зала на Клуб по източни бойни изкуства „Лотос-М“ в бившия Младежки дом ще бъде показан един от емблематичните ритуали на японската култура - чаена церемония.