Празникът на града продължи на централния площад "България" с ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Особен колорит на тържеството за пореден път придадоха трима млади гвардейци, командвани от самобитния комендант на почетния караул Евгени Кучков.

Приветствие към жителите и гостите на гр. Мездра отправи кметът Генади Събков. В словото си градоначалникът отчете постиженията на общинската администрация в сферата на инфраструктурата, санирането и поддържането на чистотата в града.

По случай Деня на Мездра бяха връчени почетни плакети на бизнесмени, допринесли за развитието на икономиката и инвестициите в железничарския град - Вангел Вангелов, Васил Христов, Владимир Стоянов, Георгиос Диамантопулос, Даниел Цоловски, Иван Иванов, Танер Мутлу, Тони Йорданов, , Светослав Серафимов и др.

Тематичен рецитал под наслов "Мездра - мой роден град" изнесоха четвъртокласници от Основно училище "Христо Ботев" с класен ръководител Лилия Христова, а Фолклорна група "Искрица" при Пенсионерски клуб "Мездрея" изпълни "Песен за Мездра".

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите във войните от община Мездра.