Съгласно Статута на символите и отличията на Община Мездра тримата получиха Диплом и Почетен знак, които им бяха връчени от кмета на Мездра Генади Събков и от председателя на Общинския съвет Яна Нинова. "Това е най-голямата награда!”, заяви при получаването на отличието майсторът на четката и перото Николай Кучков. "Обещавам нови медали и успехи!, каза м. с. Тошко Кирков. "Докато мога, ще работя за популяризиране на красотите на нашия Искърския край!, сподели фото летописецът на Дефилето Борис Кръстев.

По традиция честването на Деня на Мездра започна с празнична литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец", който днес има храмов празник, отслужена от отец Георги Няголов. По-сетне на градския площад се състоя официален ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Особен колорит на тържеството за пореден път придадоха трима млади гвардейци, командвани от самобитния комендант на почетния караул Евгени Кучков.

Приветствие към жителите и гостите на гр. Мездра отправи кметът Генади Събков. "Традициите повеляват на Гергьовден, освен обичаите за здраве и плодородие, да се извършват и обреди за прогонване на злите сили, заяви в словото си градоначалникът. Нашите предшественици са ползвали за тази цел растения и храсти, покрити с тръни и бодли, жилещи и лютящи растения. Като организатори на празниците тази година пропуснахме да изпълним този ритуал в автентичния му вид. В информационния свят, в който живеем, снимките и положителните емоции, които всички посетили празничната майска програма на Община Мездра публикуват и споделят, ще бъдат прогонващото злите сили наше оръжие. И въпреки че перото на клеветниците и интригантите трудно ще пресъхне, сигурен съм, че броят на читателите им и вярващите им силно намалява.”


Тематичен рецитал под наслов "Мездра - мой роден град" изнесоха третокласници от Основно училище "Христо Ботев" с ръководител Лилия Христова, а Вокална група "Детски свят" при Центъра за подкрепа за личностно развитие с художествен ръководител Анета Петкова изпълни песните "За теб, Българийо", "Нашият град" и "Песен за Мездра".

Тържеството завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност пред паметника на загиналите във войните от община Мездра.