В началото на събитието приветствие към публиката отправи кметът на общината Генади Събков. По случай празника на Мездра градоначалникът получи Национален златен приз „Човешки ресурси”, който се присъжда от Фондация „Човешките ресурси в България и евроинтеграцията” и списание „Човешки ресурси”. Събков е удостоен с това отличие „за принос в социално-икономическо развитие на община Мездра като дестинация с европейското бъдеще”. Приза връчи доц. д-р Ганчо Попов, главен редактор и издател на сп. „Човешки ресурси”.

Празничния концерт откри Вокална група ,,Детски свят” с художествен ръководител Анета Петкова, която изпълни новосъздадената „Песен за Мездра”, записана наскоро от Дует „Шик” по текст на писателя Иван Беловски, музика и аранжимент на композитора Красимир Гюлмезов, както и любимата на поколения българи песен на група „Тангра” „Нашия град” и парчето на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов „Заедно”.

По-сетне на сцената се изяви талантливата певица Илона Иванова, участничка в телевизионното музикално реалити "Гласът на България”, която впечатли всички с невероятния си глас и сценично присъствие. Илона призова по-възрастните да подкрепят младите хора и да бъдат внимателни, когато шофират, защото човешкият живот е безценен. Видимо развълнувана, тя посвети песента "Без теб”"на Сантра и Любо, която изпълни, в памет на загиналия наскоро при автомобилна катастрофа мездренчанин Йото Ахчийски.

"Черешката на тортата" по време на празничния концерт бе участието на новосформираната преди три години естрадна група "Тоника Домини”, която обединява Ева Найденова от "Фамилия Тоника", музикантът и композитор Красимир Г’юлмезов и неговата съпруга Виолета. За радост преди всичко на по-възрастните зрители триото изпълни някои от най-популярните шлагери на Дует "Шик" и "Фамилия „Тоника", сред които „Обич”, „Бургаски вечери”, „Мария” и „Лека нощ, усмивки”.