Отбелязването на тройния празник започна с литургия в енорийския храм "Св. Георги Победоносец”, който тези дни чества и своя 85-годишен юбилей. По този повод празнично богослужение отслужи енорийският свещеник протойерей Данаил Цинцарски. Да се черкуват в храма дойдоха най-ревностните християни, сред които имаше и доста именици.

По-късно на централния градски площад се състоя официален ритуал по издигане на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флага на Европейския съюз. Особен колорит на тържеството придадоха двама млади гвардейци, в ролята на които се превъплътиха десетокласниците от мездренската гимназия Илин Димитров и Алекс Горанов, пременените в национални носии ученички в ОУ "Христо Ботев" Валенсия Пламенова и Цветина Стоянова и командващият на церемонията "баш войвода" Евгени Кучков.

По случай Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден) приветствие към гражданството отправи кметът на общината Генади Събков, който откри официално и 44-те Празници на културата "Мездра-май". Тържеството уважиха депутатите Иван Генов и Николай Иванов, общински съветници, граждани от различни поколения.

Празнична програма изнесоха Вокална група "Детски свят", Детският танцов състав "Мездренче" при Читалище "Просвета" и младата народна певица Рени Росалийска. По време на проявата възпитаничките на музикалния педагог Анета Петкова изпълниха за пръв път "Песен за Мездра", записана наскоро от Дует "Шик" по текст на писателя Иван Беловски, музиката и аранжимент на композитора Красимир Гюлмезов.

По-сетне празнично шествие се отправи към паметника на загиналите във войните от община Мездра "Св. Георги", където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

Довечера от 19:00 часа в Дома на железничаря ще се състои празничен концерт, посветен на Деня на Мездра. За хубавото настроение на зрителите ще се погрижат популярната естрадна група "Тоника Домини" и участничката в "Гласът на България", талантливата певица Илона Иванова. Акцент в програмата ще бъде зрелищният визуален спектакъл "Dani Laser Show".

6 май се чества като Ден на Мездра от 1992 г., когато с Решение №7/ 17.03.1992 г. Общинският съвет определя Гергьовден за Ден на Мездра. Така е възродена традицията до 9.IX.1944 г., когато на този ден е бил съборът на Мездра и храмовият празник на църквата "Св. Георги". Решено е занапред на 6 май да започват и традиционните празници на културата "Мездра-май", които се провеждат ежегодно от 1974 г. насам.

През периода 1988-1992 г. Денят на Мездра се чества на 23 май, а през 60-те и първата половина 70-те години на миналия век е организиран традиционен панаир, който се е провеждал в началото на месец септември.